ЗВІТ

за результатами роботи Постійної делегації Верховної Ради України

у Парламентській асамблеї Ради Європи

під час Другої частини сесії ПАРЄ 2021 року

(м. Страсбург, 19-22 квітня 2021 року)

 

Загальна інформація

 

У роботі Другої частини сесії ПАРЄ 2021 року взяли участь народні депутати України, члени та заступники членів Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи: М.С.Мезенцева, М.О.Бардіна, Ю.Ю.Овчинникова, О.О.Гончаренко, Л.М.Білозір, С.В.Власенко, О.А.Волошин, Є.М.Кравчук, Д.А.Наталуха, О.В.Хоменко, О.О.Мережко (взяв участь онлайн), Є.О.Ясько (взяла участь онлайн). Роботу делегації забезпечував головний консультант Управління забезпечення міжпарламентських зв'язків Апарату Верховної Ради України, заступник секретаря Постійної делегації – Є.П.Козаченко та головний консультант секретаріату депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" Б.А.Веселовський.

 

Перебіг пленарних засідань та засідань робочих органів Асамблеї

 

         19 квітня 2021 року розпочалася робота Другої частини сесії ПАРЄ 2021 року у гібридному форматі.

         На початку ранкового засідання парламентарії затвердили фінальний порядок денний Другої частини сесії ПАРЄ 2021 року, розгянули питання щодо затвердження повноважень нових членів Асамблеї та обрали новим віце-Президентом Асамблеї від Республіки Молдова Влада Батрінцеа.

Цього дня із зверненням до членів Асамблеї виступила Президент Республіки Молдова Мая Санду.

Парламентарі також заслухали Звіт про діяльність Бюро та Постійного комітету, під час якого було обговорено вплив пандемії Covid-19 на організацію роботи Асамблеї; затримання Олексія Навального; останні події в Туреччині; ситуація в Білорусі; питання вірменських в’язнів після конфлікту в Нагірному Карабасі.

У цей день була присуджена восьма Премія Вацлава Гавела з прав людини (премія, яка відмічає видатні дії громадянського суспільства у захисті прав людини) Луджайн Алхатхул, активістці із захисту прав жінок Саудівської Аравії.

Під час дебатів на тему: «Збереження національних меншин у Європі» виступили члени української делегацїі: Є.Ясько, Ю.Овчинникова, О.Волошин, Є.Кравчук, М.Бардіна.

 

20 квітня 2021 року відбулися дебати з поточних питань на тему: «Паспорти або сертифікати про вакцинацію від COVID: захист основних прав та юридичні наслідки», під час яких виступили члени української делегацїі: М.Мезенцева, Л.Білозір, Є.Кравчук.

Під час дебатів на тему: «Бачення Асамблеї щодо стратегічних пріоритетів Ради Європи» виступили члени української делегацїі: О.Гончаренко, Є.Кравчук, О.Волошин, О.Мережко, М.Бардіна, М.Мезенцева, Ю.Овчинникова.

У прийнятій резолюції делегати підкреслили: 1) що повноваження Європейського суду з прав людини повинні підтримуватися всіма державами-членами, а його ефективність покращуватися; 2) приєднання ЄС до Європейської конвенції з прав людини є стратегічним пріоритетом; 3) Рада Європи повинна просувати сучасне та цілісне бачення прав людини, включаючи права нового покоління.

         Під час дебатів на тему: «Боротьба з фіскальною несправедливістю: робота ОЕСР щодо оподаткування цифрової економіки» виступив член української делегацїі: Д.Наталуха.

         Цього дня із зверненням до членів Асамблеї виступила Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель. У своїй промові вона наголосила, що міжнародний порядок, заснований на правилах – є основою мирних відносин між державами. А Європа – це континет з найвищими стандартами прав людини. Але дивлячись на зовнішні кордони Європи та на схід Європи, мир і безпеку, стабільність і добробут не можна сприймати як належне.

         Також перед членами Асамблеї у цей день виступила Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич. Відповідаючи на запитання парламентаріїв, Марія Пейчинович-Бурич підкреслила, що Рада Європи і надалі буде повністю підтримувати суверенітет та територіальну цілісність України.

Також цього дня відбулися дебати з поточних питань: «Вірменські полонені, інші полонені та переміщені особи» та відбулися вибори суддів до Європейського суду з прав людини. За результатами цих виборів на посаду судді до Європейського суду з прав людини від Бельгії був обраний пан Фредерік Кренц. Суддя був обраний на термін у дев’ять років.

 

21 квітня 2021 року із зверненням до членів Асамблеї виступив Президент Європейського парламенту Давід Сассолі. У своєму зверненні він наголосив, що Європейський Союз має бути більш ефективним, гнучким, більш стійким і більш демократичним. Весь світ спостерігає за тривожною за своїми масштабами концентрацією російських військ вздовж східних кордонів України, кордонів східних територій, які були у неї незаконно анексовані і Росія мусить зробити крок назад, відійти і дотримуватись взятих на себе міжнародних зобов’язань.

          Під час спільних дебатів на теми: «Надзвичайна необхідність виборчої реформи в Білорусі» та «Порушення прав людини в Білорусі вимагає міжнародного розслідування» виступив член української делегації О.Гончаренко.

За результатами дебатів ПАРЄ закликала Білорусь комплексно реформувати свою виборчу систему, щоб привести її у відповідність до міжнародних стандартів демократичних виборів. Асамблея заявила, що нинішня невдала виборча система в Білорусі була рушійним чинником поточної політичної, економічної та кризи прав людини, що вплинула на країну.

Правки до даних резолюцій поданих членами української делегації були підтримані більшістю членів ПАРЄ.

Цього дня парламентарії заслухали Річний звіт про діяльність Комісара Ради Європи з прав людини за 2020 рік.

Також в цей день відбулися дебати на тему: «Дискримінація осіб, які мають справу з хронічними та тривалими захворюваннями», під час яких виступили члени української делегації: Ю.Овчинникова, М.Мезенцева, Л.Білозір.

         За результатами цих дебатів парламентарії рекомендували державам-членам ряд заходів, заснованих на положеннях Конвенції ООН про права інвалідів, для подолання дискримінації, які зазнають люди з хронічними та тривалими захворюваннями.

         Під час дебатів на тему: «Пост-моніторинговий діалог з Чорногорією», парламентарії високо оцінили владу Чорногорії за демонстрацію стійкої політичної волі та відданість повному виконанню своїх зобов'язань в рамках поточного діалогу після моніторингу, серед яких запровадження у країні законодавства, яке відповідає стандартам Ради Європи.

 

22 квітня 2021 року парламентарії заслухали Звернення від Комітету Міністрів.

Під час дебатів за терміновою процедурою: «Арешт і утримання Олексія Навального в січні 2021 року» виступили члени української делегації: Д.Наталуха, О.Гончаренко, О.Мережко, С.Власенко.

За результатами дебатів ПАРЄ запропонувала Комітету міністрів Ради Європи використати всі наявні в його розпорядженні інструменти і забезпечити повне та швидке виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі "Навальний проти Росії».

Парламентарії закликали Російську Федерацію негайно звільнити Олексія Навального та надати йому всю необхідну медичну допомогу. Також було запропоновано Комітету Ради Європи з питань катувань провести моніторинговий візит до ізолятора, де утримується Олексій Навальний.

За результатами дебатів за терміновою процедурою: «Функціонування демократичних інститутів в Туреччині», парламентарії рішуче повторили свій заклик до турецької влади покласти край законам та практиці, що суперечать демократичним стандартам, переглянути законодавство та конституційну базу, щоб забезпечити поділ влади, відновити свободу слова та свободу ЗМІ, обмежити тлумачення антитеррористичного законодавства та виконувати рішення Європейського суду з прав людини.

 

Двосторонні зустрічі, інші заходи

 

  19 квітня 2021 року члени української делегації провели зустрічі з:

-         членами польської делегації в ПАРЄ;

-         Комісаром Ради Європи з прав людини Дунєю Міятович;

-         членами турецької делегації в ПАРЄ.

 

20 квітня 2021 року члени української делегації провели зустріч з колишнім Генеральним секретарем Парламентської асамблеї Ради Європи Войчехом Савіцьким та нагородили його цінним подарунком Голови Верховної Ради України за вагомий особистий внесок у справу зміцнення європейського парламентаризму та міжпарламентських зв’язків між державами-членами Ради Європи і Україною.

 

Також цього дня Голова української делегації в ПАРЄ М.Мезенцева зустрілася з Президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Хендріком Дамсом.

 

21 квітня 2021 року члени української делегації провели зустрічі з:

-         членами шведської делегації в ПАРЄ;

-         виконавчим секретарем Групи Помпіду Ради Європи Денісом Губером.

 

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

 

1.      Робота членів української делегації під час Другої частини сесії Асамблеї була активною та результативною.

 

2.      Делегація вважає за необхідне рекомендувати профільним комітетам Верховної Ради України розглянути прийняті на сесії ПАРЄ резолюції та рекомендації на предмет опрацювання висловлених в них законотворчих пропозицій. Згадані документи знаходяться за посиланням: http://semantic-pace.net/?search=KjoqfGNvcnB1c19uYW1lX2VuOiJPZmZpY2lhbCBkb2N1bWVudHMifHNlc3Npb25wYXJ0X3N0cl9lbjoiMjAyMSAtIFNlY29uZCBwYXJ0LXNlc3Npb24ifGNhdGVnb3J5X3N0cl9lbjoiQWRvcHRlZCB0ZXh0Ig==&lang=en

 

3.     Делегація вважає за доцільне ознайомити зі звітом народних депутатів України, надіслати його для відповідного опрацювання до Офісу Президента України, Міністерства закордонних справ України, Міністерства юстиції України, Ради національної безпеки і оборони.

 

Корисні посилання

 

1.      Протоколи дебатів (англійською мовою) доступні за посиланням:

 

https://pace.coe.int/en/pages/session-202104

Додаток

 

1.     Виступи членів та заступники членів Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи під час дебатів Другої частини гібридної сесії ПАРЄ 2021 року (витяги з протоколу засідань англійською мовою) на 24 арк.