Прохідні бар’єри і інші риси виборчих систем, що впливають на репрезентативність парламентів в країнах-учасницях Ради Європи

 

Рекомендація 1898 (2010)[1]

 

1.               Парламентська Асамблея посилається на її Резолюцію 1705 (2010) про прохідні бар'єри і інші риси виборчих систем, що впливають на репрезентативність в парламентах країн-учасниць Ради Європи.  Вона також нагадує про попередні резолюції і рекомендації, що стосуються різних аспектів виборчого процесу.

 

2.               Асамблея рекомендує Комітету міністрів закликати уряди країн-учасниць розпочати відповідне виконання питань, які були порушені в Резолюції 1705 (2010).

 

3.               Асамблея рекомендує Комітету міністрів, користуючись його унікальною роллю як платформи для пан європейського співробітництва, зробити внесок у встановлення спільного розуміння принципів, які визначають вибори як “чесні і вільні” у відповідності до демократичних стандартів незалежно від типу виборчої системи, і забезпечення їх виконання на всіх виборах повсюди на просторі Ради Європи, встановлюючи таким чином найбільшу в світі “зону чесних і вільних виборів”.

 

4.               Більш того, Асамблея пропонує Комітету міністрів:

 

4.1.  ініціювати майбутнє обговорення і роботу над регуляторними засадами і спеціальними положеннями, які регулюють виборчий процесом в країнах-учасницях Ради Європи, особливо тих, що стосуються:

 

4.1.1.     виборчих комісій;

 

4.1.2.     виборчих бар’єрів та інших питань, які можуть перешкоджають малим партіям і незалежним кандидатам у доступі до органів, що обираються;

 

4.1.3.     впливу виборчих систем на доступ жінок до органів, що обираються;

 

4.1.4.     рівного доступу до органів, що обираються, для осіб, які належать до меншин і вразливих груп;

 

4.1.5.     фінансування виборчих кампаній;

 

4.1.6.     процедури голосування;

 

4.1.7.     спостереження за виборами;

 

4.2.  Розглянути питання розробки консолідованої версії Принципів, які керують виборчим процесом.

 

 



[1] Дебати Асамблеї 27 січня 2010 року (6-е засідання) (див. Док. 12107, доповідь Комітету з політичних питань, доповідач: пан Даемс). Текст ухвалено Асамблеєю 27 січня 2010 року (6-е засідання).