Попередня редакція

 

Ситуація в Білорусі: нещодавній розвиток подій

 

Резолюція 1727 (2010)

 

1. Асамблея посилається на свою Резолюцію 1671 (2009) щодо ситуації в Білорусі, у якій, відзначаючи деяке поліпшення ситуації в Білорусі, і з метою заохочення подальшого прогресу, вона запроваджує новий курс на співпрацю та відкритість з органами влади Білорусі водночас продовжуючи підтримувати білоруські НУО та громадянське суспільство.

 

2. Вона також нагадує про свою рекомендацію з вимогою до Бюро щодо скасування призупинення надання Парламенту Білорусі статусу спеціального гостя за умови запровадження мораторію на виконання смертних вироків і підтверджує своє переконання, що «діалог може підтримуватися лише за умови сталого руху Білорусі у напрямі стандартів Ради Європи».

 

3. З врахуванням цих міркувань Асамблея шкодує, що останні події в Білорусі демонструють брак в напрямі стандартів Ради Європи та брак у білоруської влади політичної волі щодо запровадження цінностей Ради Європи та просування у напрямі стандартів Ради Європи.

 

4. Зокрема, Асамблея:

 

4.1. засуджує страту Андрея Жука і Василя Юзепчука здійснені у березні             2010 року в умовах цілковитої таємності і в час коли Комітет ООН з прав людини висунув вимогу призупинити виконання вироків з метою вивчення відповідних справ;

 

4.2. висловлює стурбованість ситуацією з польською меншиною у Білорусі, зокрема стосовно постійних переслідувань членів союзу поляків і утискання їхніх прав на об’єднання та зібрання;

 

4.3. шкодує, що органи влади Білорусі не запросили жодних міжнародних спостерігачів на моніторинг місцевих виборів у квітня 2010 року;

 

4.4. також, вітаючи подовження ще на рік угоди щодо Інформаційного офісу Ради Європи, що знаходиться у Мінському державному університеті, водночас шкодує, що попри постійні зусилля білоруська влада досі не дала згоду на відкриття Східноєвропейської школи політичних досліджень Ради Європи в Білорусі.

 

5. Асамблея готова долучитися до конструктивного діалогу з білоруською владою у відповідь на позитивні зміні. Однак, вона підкреслює, що прогрес на шляху до діалогу є неможливим без просування у напрямі стандартів Ради Європи та чітких політичних зобов’язань білоруської влади щодо приєднання до цінностей Ради Європи, підтверджених послідовними діями.

 

6. Таким чином, у світлі останніх подій Асамблея вирішує призупинити свої заходи, які передбачають контакти високого рівня між Асамблеєю і білоруським парламентом і / або урядовими структурами.

 

7. Асамблея продовжить пильно відстежувати динаміку подій у Білорусі.