Резолюція 2132 (2016)

Попередня версія

Політичні наслідки російської агресії в Україні

Парламентська асамблея

1.       Більше ніж два роки після початку російської агресії в Україні Парламентська асамблея глибоко стурбована його політичними наслідками як для України так і для загальної стабільності та безпеки в Європі.

2.       Для України наслідками конфлікту стали порушення її суверенітету та територіальної цілісності. Все почалося, в період після Євромайдану, з незаконної анексії Криму Російською Федерацією та продовжилось Російською підтримкою сепаратистів на сході України та зростанням її ролі у конфлікті, що триває. З середини квітня 2014 року, більше 9300 людей було вбито, більше 21500 людей отримало поранення та майже півтора мільйони людей покинули свої домівки внаслідок конфлікту. Сотні знаходяться в полоні або вважаються зниклими безвісти.

3.       Асамблея ще раз підтверджує свою підтримку принципу мирного врегулювання конфліктів та незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

4.       Стосовно Криму, Асамблея знову засуджує незаконну анексію півострова та його подальшу інтеграцію з Російською Федерацією, в порушення норм міжнародного права та статуту Ради Європи (ЕТ8 N0. 1). Висловлює жаль з приводу того, що, незважаючи на постійне невизнання міжнародної спільнотою анексії Криму Російською Федерацією та застосування різного роду санкцій по відношенню до Російської Федерації та громадян Росії, не тільки не вдалося припинити анексію, але і ситуація пов’язана з правами людини на півострові продовжує погіршуватися. Зокрема, Асамблея:

4.1.       Засуджує незаконні вибори до Думи, що відбулися 18 вересня в окупованому Криму та визнає їхні результати нечинними. Включення української суверенної території до російського об'єднаного федерального списку та утворення 4-ох одномандатних округів є грубим порушенням міжнародного права і фактично ставить під сумнів легітимність російського парламенту.

4.2.       глибоко стурбована діями направленими проти критичних ЗМІ, актами залякування і переслідування опозиціонерів, випадками зникнення і загрозами викрадення та репресіями осіб, які належать до меншин, зокрема Кримських татар, на підставі закону про боротьбу з екстремізмом;

4.3.     вважає, що заборона Меджлісу кримськотатарського народу, оголошеного «екстремістською організацією», є грубим репресивним заходом направленим на всю кримськотатарську спільноту та закликає його скасувати;

4.4.     просить повного та необмеженого доступу до Кримського півострова для всіх органів з прав людини Ради Європи для того, щоб вони мали можливість здійснювати свою моніторингову діяльність безперешкодно та відповідно до свого мандату;

4.5.     закликає російську владу скасувати незаконну анексію Криму та дозволити Україні відновити контроль над півостровом.

5.          Стосовно конфлікту, що триває на сході України, Асамблея глибоко стурбована постійними порушеннями режиму припинення вогню, в порушення Мінських угод та Комплексу заходів з їх виконання, прийнятого в лютому 2015 року. Ескалація насильства вздовж лінії зіткнення на Донбасі призвела до переміщення позицій двох сторін ближче до лінії зіткнення та зростання кількості жертв серед цивільного населення внаслідок артилерійських обстрілів. Асамблея також висловлює жаль з приводу збільшення випадків порушення зобов’язань з відводу зброї та обмежень свободи переміщення Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

6.    Асамблея в черговий раз заявляє про свою підтримку мирного врегулювання конфлікту та Мінського процесу. Черговий раз просить:

6.1.     Російську Федерацію вивести свої війська з території України та припинити військову підтримку сепаратистів;

6.2.     всі сторони виконати, відповідально та сумлінно, зобов’язання взяті на себе в рамках Мінських угод та Комплексу заходів з їх виконання, почавши з дотримання режиму повного припинення вогню.

7.    Асамблея висловлює жаль з приводу того, що попри погіршення ситуації з безпекою та відсутності стійкого режиму припинення вогню, не будо досягнуто жодного прогресу у питанні виконання політичних пунктів Комплексу заходів з виконання Мінських угод.

8.     Що стосується, зокрема, питання організації місцевих виборів на Донбасі, Асамблея підкреслює, що для проведення таких виборів у відповідності до українського законодавства та міжнародних стандартів вільних та справедливих виборів необхідно забезпечити: поліпшення безпекової ситуації, Повний доступ для спеціальних моніторингових місій (СММ) ОБСЄ по всій території Донбасу, закриття та повний контроль з боку СММ кордону, з подальшим повним виведенням російських військ, найманців та озброєння та безпечне зберігання зброї під міжнародним наглядом; можливість участі у виборах для всіх українських партій та трансляцію українських ЗМІ на території Донбасу на час проведення виборчої кампанії; та забезпечення права внутрішньо переміщених осіб з Донбасу та осіб, які просили притулку у Російської Федерації взяти участь у голосуванні.

9.       Асамблея вітає звільнення однієї зі своїх членів, Надії Савченко, після численних закликів міжнародної спільноти, в тому числі нещодавнього в Резолюції 2112 (2016) щодо гуманітарних питань пов’язаних з особами захопленими під час війни в Україні. Вона також вітає звільнення Юрія Солошенка та Генадія Афанасьєва та інших ув’язнених. Ці звільнення є не просто важливими гуманітарними жестами, але й дають можливість побудувати довіру між сторонами конфлікту та стати позитивним імпульсом для Мінського процесу. Асамблея вкотре закликає звільнити всіх захоплених осіб відповідно до Резолюції 2112 (2016).

10.     Асамблея підтримує Комісара Ради Європи з прав людини в його заклику щодо забезпечення відповідальності за грубі порушення прав людини скоєні під час конфлікту як основи для процесу примирення. Винні у скоєнні тяжких злочинів, таких як незаконні вбивства, насильницькі зникнення і тортури по обидві сторони від лінії зіткнення, повинні бути притягнуті до відповідальності.

11.           Лише демократична Україна із стабільними, ефективними та відповідальними органами влади та вільними ЗМІ, виконавши кінець кінцем обіцянки Євромайдану з реформування корупційної та олігархічної системи, буде сильною та успішною Україною, спроможною зупинити зовнішню агресію та відновити мир. Тому Асамблея:

11.1.     глибоко занепокоєна, спостерігаючи регулярний тиск, що накладається на політичну опозицію та незалежні ЗМІ і закликає українські органи влади слідувати міжнародним демократичним стандартам, включаючи плюралізм у медіа та існування незалежної політичної опозиції.

11.2.     закликає українські органи влади започаткувати національний діалог та гармонізувати відносини між різними етнічними, релігійними групами українського суспільства.

11.3.     вітаючи прийняття змін до Конституції щодо судової системи, закликає українську владу ефективно здійснити нові заходи, рішуче боротися з усіма формами корупції, в тому числі на найвищому політичному рівні, забезпечити ефективне функціонування новостворених органів по боротьбі з корупцією та продовжувати реформи, в тому числі Конституційну реформу децентралізації;

11.4 Позитивно розглянути заклик Венеціанської комісії з впровадження її рекомендацій стосовно закону про люстрацію та забезпечити подальші реформи у відповідності з європейськими стандартами.

11.5.     закликає українську владу забезпечити щоб розслідування та процедури пов’язані з випадками насильства під час демонстрацій на Євромайдані, а також трагічних подій, які відбувалися в Одесі в травні 2014 року були прискорені та здійснені неупереджено задля встановлення справедливості та підвищення довіри серед населення до системи кримінального правосуддя відповідно до рекомендацій Міжнародної консультативної групи створеної Генеральним секретарем Ради Європи;

11.6.     вітає активізацію підтримки України Радою Європи, зокрема в рамках Плану дій 2015-2017 Ради Європи та закликає держави члени розглянути можливість подальшого фінансування, у тому числі за рахунок добровільних внесків.

12.     Поза Україною, Асамблея висловлює жаль з приводу того, що конфлікт та дії Російської Федерації пов’язані з ним підірвали загальну стабільність та безпеку на континенті, а також нівелювали досягнення на шляху до стратегічного партнерства з Російською Федерацією здобуті за останні десятиліття. Європейський союз також повинен зробити свої власні висновки та розробити стратегії на майбутнє, які сприятимуть деескалації нинішньої напруженості та допоможуть відновити довіру з його сусідами.

13.     Стосовно економічних наслідків конфлікту Асамблея зазначає що вони є значними не тільки для України та Російської Федерації, але і для Європейського Союзу та деяких країн Європи які в тій чи іншій мірі постраждали від санкцій проти Російської Федерації та російських контр- санкцій. Обговорення санкцій розділяє Європейський Союз та загрожує його єдності. Втім, міжнародний тиск, включаючи санкції, потрібно утримувати до кінця російської агресії та відновлення суверенітету та повної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах.

14.     Асамблея закликає держави члени Ради Європи зробити все можливе для підтримки мирного процесу в Україні з метою уникнення подальшої ескалації насильства, яке матиме небезпечні наслідки для мирного населення, що проживає в зоні конфлікту, або перетворення конфлікту на “заморожений” чи “напів-заморожений”, який продовжуватиме нестабільність та небезпеку в Україні та всій Європі.

15.     Зі свого боку Асамблея могла б стати унікальною платформою для діалогу та міжпарламентської співпраці і зробити позитивний внесок у процес мирного врегулювання конфлікту, зокрема сприяючи відновленню довіри. Асамблея шкодує що до цих пір вона не змогла зіграти свою природню роль парламентської дипломатії, в основному через те, що російські парламентарі не приймали участі в її діяльності протягом двох років поспіль та припинила співпрацю з моніторингової процедури Асамблеї. Не дивлячись на розбіжності щодо причини кризи, Асамблея знову закликає російські органи влади впровадити вимоги Асамблеї, сформульовані у резолюції 1990 (2014), 2034 (2015), 2063 (2015) та вирішує, що лише відчутний прогрес щодо їхньої імплементації зможе сформувати основу для відновлення повноцінного діалогу з Асамблеєю на основі взаємної поваги.

16.       Асамблея вирішує продовжувати уважно стежити за політичними та гуманітарними наслідками конфлікту в Україні, а також спричиненими ним проблемами, пов’язаними з дотриманням прав людини та принципу верховенства права на підконтрольних чи не підконтрольних українському уряду територіях та розглянути ці питання на жовтневій частині сесій 2017 р. якщо до цього не виникне нагальної потреби зробити це.