Звіт про участь Постійної делегації Верховної Ради України

у роботі Шістнадцятої осінньої сесії Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі

(3-5 жовтня 2017 р,. м. Андорра, Князівство Андорра)

 

3-5 жовтня 2017 року у м. Андорра (Князівство Андорра) відбулася чергова щорічна Осіння сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ. Головною темою сесії стала «безпека в регіоні ОБСЄ: нові виклики та нові завдання». Верховну Раду України на сесії представляли члени Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї ОБСЄ Наталія Агафонова, Антон Геращенко, Тетяна Острікова, Ігор Попов та Сергій Висоцький.

В ході сесії, яка проходила в формі парламентської конференції відбулися три пленарні сесії, присвячені таким питанням: кібербезпека, проблеми зміни клімату та освіта як гарантія стабільності та розвитку.

3 жовтня відбулося засідання Середземноморського форуму, який відкрив спеціальний представник Парламентської Асамблеї ОБСЄ з питань Середземномор’я Паскаль Аллізард. Учасники форуму обговорювали питання біженців, мігрантів та переміщених осіб, зміцнення безпеки і співробітництва в регіоні Середземномор’я. У дискусії взяли участь: радник –посланник Контактної групи з питань співробітництва з середземноморськими партнерами Лука Франтіні, керівник делегації Андорри в ПА ОБСЄ Меріткселла Пальміджівіла Нуні, Голова Парламентської Асамблеї Середземномор’я Педро Роке, радник Генерального секретаря Союзу для Середземномор’я Маріо Гомес. Парламентарії з Алжиру, Марокко та Палестинської законодавчої ради підняли питання щодо важливості реалізації гуманітарного підходу до міграційних потоків, розвитку інфраструктури в регіоні Середземномор'я, міжнародного співробітництва у боротьбі з тероризмом та впливу демографічних змін на цю територію.

Під час урочистого відкриття сесії з промовою виступила Президент Парламентської Асамблеї ОБСЄ Крістіне Муттонен.

К.Муттонен (Австрія) відкрила засідання в якому взяло участь більш ніж 180 парламентаріїв з 57 країн-членів, що зареєструвалися для участі у парламентській конференції. У своєму виступі Президент ПА ОБСЄ К.Муттонен зосередила увагу учасників парламентської конференції на актуальних питаннях безпеки в регіоні ОБСЄ, які парламентарії обговорювали протягом двох днів заходу.

Зокрема, Президент ПА ОБСЄ підкреслила роль парламентаріїв у сприянні співробітництву та змістовному діалогу для вирішення поточних криз та криз що виникають у регіоні ОБСЄ, зокрема, відзначила важливість боротьби з кліматичними змінами і врегулювання конфліктів в регіоні. Зупинившись окремо на питанні боротьби з кліматичними змінами, вона закликала до ведення такої політики, яка визначає пріоритетами проекти чистої енергетики, інвестиції та інновації для сприяння екологічно чистому економічному зростанню тощо.

 У ході першої сесії парламентської конференції, присвяченій темі кібербезпеки в регіоні ОБСЄ, член Постійної делегації України І.Попов звернув увагу учасників на регулярні вірусні атаки на об’єкти української інфраструктури. Ці технології Україна вважає частиною гібридної війни, яку проти нашої країни веде Російська Федерація. І.Попов також проінформував учасників засідання про розробку спеціального закону про кібербезпеку, який Верховна Рада планує розглянути найближчим часом.

Друга сесія парламентської конференції проходила у вигляді круглого столу за участю Міністра навколишнього середовища, сільського господарства та стійкого розвитку Князівства Андорри Сільвіі Кальво Арменголь, заступника координатора економічної та екологічної діяльності ОБСЄ Ральфа Ернста та керівника Управління з питань енергетики і зміни клімату уряду Князівства Андорри Карлеса Мікеля Гарсіі на тему «обговорення проблем зміни клімату». Відкриваючи парламентську конференцію, Віце-Президент Парламентської Асамблеї ОБСЄ Віктор Паул Добре (Румунія) наголосив на непропорційному впливі на зміни клімату, особливо в країнах з низькими доходами, які часто не мають ресурсів для адекватної відповіді та вимагають від нас уваги, щоб уникнути подальших гуманітарних катастроф. Парламентарії висловили широку підтримку Паризькій угоді про зміни клімату та наголосили на необхідності неухильного скорочення викидів вуглекислого газу та інших парникових газів і одночасного розвитку та просування екологічно чистих поновлюваних джерел енергії. Обговорення висвітлили низку передових практик, які вже існують у цій галузі. З ростом впливу зміни клімату було відзначено, що ефективне управління водними ресурсами стає ще більш важливим, що вимагає більшого міжнародного співробітництва. Парламентарії заохочували активну роботу ОБСЄ у цій галузі разом з іншими міжнародними органами.

У ході дискусії другої сесії парламентської конференції взяв участь народний депутат України С.Висоцький. У своєму виступі він акцентував увагу на триваючій агресії Російської Федерації проти України, яка власне і є причиною екологічної катастрофи на Донбасі. Народний депутат України зазначив, що токсичні відходи зруйнованих підприємств та затоплені шахти загрожують життю мирного населення. Зважаючи на той факт, що російська окупаційна адміністрація не допускає до місць екологічного лиха українських експертів С.Висоцький запропонував організувати під егідою ОБСЄ окремої екологічної місії на тимчасово окупованих територіях України.  На завершення свого виступу С.Висоцький зазначив, що наша делегація не дозволить Парламентській Асамблеї ОБСЄ замовчувати теми окупації Криму та агресії Російської Федерації, не дивлячись на усі намагання членів делегації від Російської Федерації та деяких інших делегацій усунути це питання, як головне, з порядку денного Асамблеї.

4 жовтня відбулося засідання Постійного Комітету Парламентської Асамблеї ОБСЄ. В ході засідання Постійного Комітету, за участю членів Бюро ПА ОБСЄ та голів делегацій країн-членів ПА ОБСЄ, парламентарі мали змогу обговорити поточну діяльність Парламентської Асамблеї.

Генеральний секретар Парламентської Асамблеї ОБСЄ Роберто Монтелла поінформував парламентарів – членів Постійного комітету про проведену Міжнародним секретаріатом роботу у напрямку планування майбутньої діяльності ПА ОБСЄ і зазначив, що цього року зовнішні незалежні професійні аудитори представили позитивну попередню оцінку поточного річного бюджету. Члени Постійного комітету також заслухали доповіді спеціальних представників, звіти щодо діяльності спеціальних комітетів, а також доповіді і звіти останніх місій зі спостереження за виборами. Наприкінці засідання Постійного комітету парламентарії заслухали виступ керівника делегації Федеративної Республіки Німеччина, яка підтвердила готовність німецького парламенту провести XXVII-му щорічну сесію Парламентської асамблеї у м. Берлін 7-11 липня 2018 року. Президент Парламентської Асамблеї ОБСЄ поінформувала присутніх про заходи Асамблеї, проведення яких заплановано на другу половину 2017 – 2018 років.

 

5 жовтня розпочалася третя частина конференції на тему «питання освіти як гарантії стабільності та розвитку». В ході парламентської конференції відбувся обмін думками щодо ситуації із зазначеного питання. Віце-президент Парламентської Асамблеї ОБСЄ Роберто Бателлі (Словенія) зазначив, що освіта є не невичерпним предметом, а важливим інструментом запобігання і розвитку конфліктів, у який ми повинні інвестувати кошти. У ході обговорення парламентарії наголошували на тому, що освіта може сприяти соціальній та міжнародній стабільності шляхом навчання принципам різноманітності та толерантності і боротьби із радикалізацією. Також обговорювалися проблеми, пов'язані із налагодженням відповідного балансу між забезпеченням того, щоб усі громадяни країни володіли державною мовою, поважаючи право осіб, які належать до національних меншин, на освіту рідною мовою. Учасники наголосили на особливій проблемі освіти біженців, відзначаючи, що ціле покоління дітей-біженців ризикує позбавити себе освіти та перспективи позитивно формувати своє майбутнє.

У ході дискусії третьої конференції, присвяченої питанням освіти взяв участь народний депутат України С.Висоцький, який навів низку аргументів щодо захисту прав національних меншин положеннями нового Закону України про освіту.  

У ході подальшої дискусії з зазначеного питання російський делегат заявив про агресивний націоналізм в Україні. У зв’язку з цим представник української делегації нагадав йому про ситуацію з кримськотатарською та українською мовами на тимчасово окупованих Росією українських  територіях.

З Постійною делегацією Верховної Ради України у ПА ОБСЄ активно співпрацював Постійний Представник Постійного представництва України при міжнародних організаціях у Відні Прокопчук Ігор Васильович, який проводив особливо активну роботу під час конференцій, що сприяла подальшому зміцненню авторитету і посиленню іміджу Української держави на світовому рівні.

Під час парламентської конференції члени Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі взяли участь у 5 засіданнях парламентських конференцій, враховуючи засідання Постійного комітету, провели двосторонні переговори з представниками інших національних делегацій, зокрема, Киргизької Республіки, Фінляндії, Швеції та іншi.