Звіт про участь Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі у 17 осінній сесії ПА ОБСЄ, 3-6 жовтня 2018 року м. Бішкек (Киргизька Республіка)

3-6 жовтня 2018 року у м.Бішкек, Киргизька Республіка відбулася 17 осіння сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ. У роботі сесії взяли участь Голова Постійної делегації Верховної Ради України в ПА ОБСЄ А.В.Герасимов, заступник члена Постійної делегації С.В. Кудлаєнко та заступник секретаря Постійної делегації Ю.О. Мосолов.

На відкритті сесії перед членами ПА ОБСЄ виступили Президент Киргизької Республіки С. Жеенбєков та Президент ПА ОБСЄ Г. Церетелі.

У своєму вітальному виступі Президент Киргизької Республіки наголосив на важливості поглиблення регіональної співпраці з метою подолання сучасних викликів безпеки, зокрема пов’язаних з крайнім екстремізмом та тероризмом, розвитку діалогу з метою реалізації заходів для зміцнення довіри, імплементації внутрішніх реформ та розширення регіонального співробітництва для досягнення цілей сталого розвитку.

Г.Церетелі у своєму виступі підкреслив важливу роль міжнародних парламентських організацій у розвитку діалогу та багатосторонньої дипломатії для підтримки діалогу у протидії сучасним викликам безпеки та важливість посилення співробітництва між державами членами ОБСЄ, інституціями ОБСЄ і міжнародними партнерами, а також повідомив про реформування Парламентської асамблеї для покращення ефективності діяльності Організації.  

У відповідності до порядку денного сесії відбулися дебати на теми:

панель 1 – “Протидія викликам та загрозам у прикордонних районах через розбудову довіри та регіональне співробітництво”;

панель 2 – “Середземноморський форум: геополітична ситуація в Центральній Азії та Середземномор’ї: протидія викликам, пов᾿язаним з міграцією, торгівлею та навколишнім середовищем”;

панель 3 – “Зміцнення ролі громадськості у розбудові безпечного суспільства”.

Ключовими питаннями дебатів на полях 17 осінньої сесії ПА ОБСЄ були:

§  пошуки шляхів до зміцнення миру та безпеки в регіоні;

§  інтенсифікація регіональної співпраці;

§  врегулювання заморожених конфліктів, реальні кроки у протидії новітнім викликам безпеки, зокрема тероризму та екстремізму;

§  ролі міжпарламентських майданчиків у посиленні міжкультурного діалогу та розбудові взаємної довіри;

§  безпекових викликів сучасності, пов’язаних з проблемами міграції та навколишнього середовища;

§  роль неурядових організацій у розбудові безпечного суспільства.

Учасники першої дискусійної панелі – “Протидія викликам та загрозам у прикордонних районах через розбудову довіри та регіональне співробітництво”, у своїх виступах наголошували на важливій ролі транзитних держав, боротьбі з міжнародним тероризмом, зміцненні безпеки кордонів, зокрема посиленні контролю за обігом наркотичних засобів, протидії торгівлі людьми та покращенні роботи прикордонних служб, поглибленні регіонального співробітництва, а саме проведенні постійного діалогу між державами, розвитку мультилатералізму, значенні міжпарламентських майданчиків для розбудови довіри та зміцнення регіональної безпеки і в практичному вимірі проведення спільних тренінгів з делімітації та демаркації для прикордонних служб.   

У дебатах в рамках першої панельної дискусії взяв участь Голова Постійної делегації Верховної Ради України А.Герасимов. У своєму виступі керівник української парламентської делегації наголосив на відданості України цінностям ОБСЄ, зокрема непорушності кордонів, підкресливши, що уже четвертий рік Російська Федерація продовжує агресію проти України, постійно порушуючи кордони нашої держави. У цьому зв’язку А.Герасимов привернув увагу присутніх до результатів звітів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ від 9 та 11 серпня 2018 року, які в чергове доводять присутність новітніх російських озброєнь на території Донбасу, що управляються кадровими російськими офіцерами. Ці сучасні військові комплекси включають системи радіоелектронної боротьби «Леєр-3» РБ-341В, 1Л269 «Красуха-2», РБ-109A «Биліна» та комплекс радіоелектронної боротьби з БПЛА «Репелент-1». За його словами, деякі з них тільки зараз надходять на озброєння російської армії.

В рамках другої дискусійної панелі – “Середземноморський форум: геополітична ситуація в Центральній Азії та Середземномор’ї: протидія викликам”, члени національних делегацій у своїх виступах зосереджували увагу на загрозах зростання крайнього екстремізму, радикалізму та тероризму, останнього перебігу подій в розвитку ізраїльсько-палестинського конфлікту та навколо Сектору Гази, сучасних викликах безпеки регіону, а також проблемах, пов᾿язаних з неконтрольованою міграцією, гуманітарного та соціального вимірів проблем мігрантів, викликів для країн транзиту мігрантів та країн призначення, зростання популізму та нетерпимості у питанні міграції. Також, учасники дебатів наголошували на неприпустимості помноження ворожих висловлювань і підбурюванні екстремізму та ісламофобії у суспільстві; та виконанні резолюцій ГА ООН, пов’язаних з врегулюванням проблеми Кіпру та арабо-ізраїльського конфлікту. У дебатах взяв участь заступник члена Постійної делегації Верховної Ради України в ПА ОБСЄ С.Кудлаєнко, привернувши увагу присутніх, у своєму виступі до зростання міграційних потоків та кількості внутрішньопереміщених осіб внаслідок конфліктів в регіоні ОБСЄ та до грубого порушення прав людини в окупованому Росією Криму, а також до проблематики внутрішньопереміщенних осіб в Україні внаслідок російської агресії на Донбасі.

В рамках дебатів щодо “Зміцнення ролі громадськості у розбудові безпечного суспільства” члени ПА ОБСЄ наголошували у своїх виступах на важливості забезпечення прозорості діяльності державних інституцій, підтримки діяльності громадських платформ, посиленні роботи у напрямі виконання зобов’язань в сфері прав людини, пошуку шляхів до забезпечення розбудови безпечних та процвітаючих суспільств, а також гендерної політики та рівності між жінками і чоловіками. Серед іншого, учасники дебатів наголошували на важливості протидії та боротьбі з корупцією, побудові відкритих суспільств і забезпеченні соціальної згуртованості.

В рамках згаданих вище дебатів Голова делегації А. Герасимов наголосив на важливій ролі громадськості у розбудові відкритих та демократичних суспільств, розвитку демократичних інституцій та забезпеченні дотримання прав людини, підкресливши, що саме громадянське суспільство було рушійною силою Революції Гідності – боротьбі із порушенням прав людини, зокрема правом на мирне зібрання, корупцією та олігархією. За його словами, саме громадянське суспільство підтримало та підсилило українську армію у боротьбі із зовнішньою агресією. А. Герасимов у своєму виступі наголосив на ключовій ролі неурядових організацій у політичних процесах в країнах і створенні безпечних та демократичних суспільств, наголосивши, що громадяни сучасної України стали справжнім політичним стрижнем нинішньої трансформації в країні і залишаються рушієм подальших реформ. А. Герасимов звернув увагу присутніх до грубих та постійних порушень прав людини на тимчасово окупованих територіях, зокрема забороні діяльності Меджлісу Кримськотатарського народу.

Також, згідно з програмою заходів відбулося засідання Постійного комітету ПА ОБСЄ та робоча зустріч Групи підтримки проекту “Шовковий шлях” у ПА ОБСЄ.

В рамках засідання Постійного комітету ПА ОБСЄ відбулися дебати з актуальних міжнародних питань та заслухано звіти Президента, Голови підкомітету з питань правил процедур, Скарбника та Генерального секретаря ПА ОБСЄ, а також звіт щодо діяльності із спостереження за виборами, ad-hoc комітетів та спеціальних представників.

Керівник української парламентської делегації А. Герасимов виступив в рамках дебатів з актуальних питань міжнародних відносин, повідомивши присутніх про продовження дії Закону України “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей” та дотримання Україною положень Мінських домовленостей.                         А. Герасимов, також, наголосив, що російська сторона продовжує повністю ігнорувати виконання зобов’язань, взятих в рамках Мінських домовленостей та порушує кордони України, які фіксуються Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ.

Серед іншого, було погоджено в цілому внесення змін в правила процедури Асамблеї щодо посилення взаємодії між Бюро та Постійним комітетом асамблеї ПА ОБСЄ та підготовки проекту поправок до Зимової сесії у 2019 році з метою подальшого їх схвалення під час Літньої сесії 2019 року у Люксембурзі.

Також, було підтверджено, що наступне засідання Бюро ПА ОБСЄ відбудеться у Мілані (Італія), 5 грудня 2018 року, Зимова сесія – у Відні (Австрія), 21-22 лютого 2019 року, 28-а Літня сесія у Люксембурзі (Люксембург), 5-9 липня 2019 року, а осіння сесія пройде в Марракеші (Марокко) восени 2019 року. 

Серед інших заходів, українська парламентська делегація взяла участь у четвертій робочій зустрічі Групи підтримки проекту “Шовковий шлях” в ПА ОБСЄ. Під час зустрічі обговорювалися концептуальні засади роботи групи, зокрема конкретизація діяльності ініціативи, її публічність та відкритість для суспільства, участь урядових та бізнесових кіл у зустрічах, підготовка змін до Статуту в частині погодження залучення нових учасників групи. Також, було заслухано пропозиції до майбутніх зустрічей в 2019 році у Відні (Австрія, 20 лютого), в Мінську (Білорусь, уточнюється) та в Андерматті (Швейцарія,             6-8 вересня).

Крім того, українська парламентська делегація провела зустріч з новим головою Постійної делегації Сполученого Королівства та постійної делегацією Швейцарії в ПА ОБСЄ.  Під час зустрічей було обговорено поточну внутрішньополітичну ситуацію в Україні, ситуацію на Донбасі та в тимчасово окупованому Криму, питання миротворчої місії ООН на Донбасі, розширення мандату Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ взаємодії між постійними делегаціями в рамках заходів ПА ОБСЄ, серед іншого Голова постійної делегації Сполученого Королівства М. Прітчард порушив питання свого майбутнього візиту в листопаді поточного року в Україну в якості Спеціального представника ПА ОБСЄ у питаннях південно-східної Європи і Голова Швейцарської делегації М.Клейнер Неллен повідомила про бажання відвідати Україну на початку 2019 року у якості Голови Третього комітету. Серед іншого, Швейцарська делегація висловила позицію щодо підтримки України у питанні забезпечення та проведення гуманітарного розмінування, у тому числі в розрізі методологічного сприяння у законодавчому врегулюванні.