Неофіційний переклад

Резолюція 1607 (2008)

 

Доступ до безпечного і легального проведення аборту в Європі

 

1. Парламентська асамблея знову підтверджує, що аборт не може, ні за яких обставин, бути розцінений як метод планування сім’ї.  Аборту потрібно, по можливості, уникати. Всі можливі засоби сумісні з правами жінок повинні бути використані, щоб зменшити кількість небажаних вагітностей та абортів.

2. В більшості держав-членів Ради Європи закон дозволяє аборт щоб спасти життя матері, в більшості інших країн Європи аборт офіційно дозволений з різних причин, зокрема збереження фізичного і психічного здоров‘я матері, але також у ситуаціях зґвалтування або інцесту, у випадку аномалії людського зародку або з економічних та соціальних мотивів і, в деяких країнах, за простою вимогою. Асамблея, тим не менше, є стурбованою тим фактом, що в багатьох з цих країн нав‘язані численні умови і, зважаючи на це, ускладнюється ефективний доступ до послуг доступних та сприйнятливих послуг для здійсненні аборту. Ці обмеження мають дискримінаційні наслідки, оскільки добре поінформовані жінки та ті жінки, які мають відповідні фінансові можливості, можуть часто мати більш легкий доступ по здійсненню аборту законно і без ризику.

3. Асамблея також відзначає що, в державах-членах, де аборт – легальний, не завжди є умови, щоб гарантувати ефективний доступ жінок до цього права: відсутність місцевих закладів охорони здоров'я, відсутність лікарів, готових робити аборти, необхідність в повторних медичних консультаціях, час, що виділяється на зміну думки і час очікування на аборт. Все це робить доступ до аборту важчим або навіть неможливим на практиці.

4. Асамблея вважає, що аборт не може бути заборонений в допустимий період розвитку плоду. Заборона на аборти не призводить до меншої кількості абортів, а переважно призводить до таємних абортів, які є більш травматичними і сприяють збільшенню материнської смертності, або розвитку «туризму для аборту», який є витратним, відтерміновує момент аборту та тягне за собою соціальну нерівність. Законність аборту не має впливу на потреби жінки в аборті, а лише на її доступ до безпечного аборту.

5. В той же час, цілком очевидно, що відповідні стратегії сексуального і репродуктивного здоров'я, включаючи обов'язкове навчання молодих людей культурі взаємин  та статевого життя і адаптованих до їхнього віку і їхньої статі, матимуть, як наслідок, меншу кількість абортів. Це навчання мало б містити навчання поваги до себе, здорові стосунки, свободу ведення активного сексуального життя, давати відсіч тиску товаришів, надавати поради щодо контрацепції та вмінню брати до уваги наслідки і враховувати відповідальність.

6. Асамблея підтверджує право всіх людей, включаючи жінок, на повагу їхньої фізичної цілісності і на свободу управляти власним тілом. У цьому контексті, остаточне рішення робити чи не робити аборт, повинна приймати сама жінка, і вона повинна мати засоби ефективно скористатися з цього права.

7. Парламентська асамблея запрошує держави-члени Ради Європи:

7.1. декриміналізувати аборт, якщо вони цього ще не зробили у розумний період розвитку плоду;

7.2. гарантувати ефективне використання жінками їхнього права на доступ до законного аборту без ризику;

7.3. дозволити жінкам свободу вибору і створити умови вільного і усвідомленого вибору без особливого заохочування аборту;

7.4. зняти обмеження, які перешкоджають, де-юре або де-факто, доступ до безпечного аборту, і, зокрема, вжити необхідних заходів для створення санітарних, медичних і відповідних психологічних умов та забезпечити адекватну фінансову підтримку;

7.5. прийняти відповідні стратегії сексуального і репродуктивного здоров'я, спираючись на серйозні, достовірні дані, гарантуючи подальше удосконалення і розширення освіти та інформації щодо сексуальних відносин та міжособистих стосунків та надання протизаплідних послуг через збільшення фінансування з національних бюджетів на поліпшення систем охорони здоров’я, засобів репродуктивного здоров'я та інформації;

7.6. забезпечити доступ жінок і чоловіків до засобів контрацепції за розумну ціну та у бажаній для них формі, яку вони самі вибрали;

7.7. ввести обов'язкове навчання молодих людей культурі взаємин  та статевого життя (зокрема, в школах), щоб уникнути якомога більшої кількості небажаних вагітностей (і, таким чином, абортів).

7.8. більше поширювати сімейні стосунки в суспільно-інформаційних кампаніях та надавати консультативну та конкретну допомогу, щоб допомогти жінкам, які вимагають аборту з причин сімейного або фінансового тиску.