Про м'ясо та м'ясні продукти (Друге читання)
0. | Проект |
1. | Закон України |
2. | Про м'ясо та м'ясні продукти |
3. | Цей Закон визначає організаційні та правові засади забезпечення належної якості і безпеки м'яса та м'ясних продуктів для життя, здоров'я населення і довкілля під час їх виробництва, переробки, пакування, зберігання, транспортування та реалізації, а також вивезення з України і ввезення в Україну. |
4. | Стаття 1. Терміни та їх визначення |
5. | У цьому Законі терміни використовуються в такому значенні: |
6. | сировина для виробництва м'яса - сільськогосподарські та дикі тварини і птиця; |
7. | м'ясо - туша або її частина, що являє собою сукупність м'язової, жирової, сполучної тканин з кістками; |
8. | м'ясна сировина - м'ясо, піддане сортовому або спеціальному відокремленню, субпродукти, шкіри, жири та продукти забою тварин чи полювання, що підлягають подальшій механічній, термічній та іншій промисловій обробці для виробництва м'ясної та іншої продукції; |
9. | м'ясо механічного обвалювання - м'ясна маса, отримана шляхом механічного відокремлення м'яса від тушок птиці (окремих її частин), яловичих, свинячих та баранячих кісток і пісної баранини; |
10. | м'ясні продукти - продукти, в яких м'ясна сировина становить не менше 50 відсотків; |
11. | маркування - інформація про м'ясо, м'ясну сировину та м'ясні продукти, нанесена на упаковку відповідно до вимог нормативно-правових актів і нормативних документів; |
12. | пакування - поміщення м'ясної сировини, м'яса та м'ясних продуктів у споживчу тару чи пакувальний матеріал; |
13. | суб'єкт господарювання - юридична особа незалежно від форми власності, а також фізична особа - суб'єкт підприємницької діяльності, які здійснюють постачання сировини для виробництва м'яса, а також виробництво і переробку м'яса, м'ясної сировини та м'ясних продуктів. |
14. | Стаття 2. Державне нормування показників якості і безпеки м'яса, м'ясної сировини та м'ясних продуктів |
15. | Державне нормування показників якості і безпеки м'яса, м'ясної сировини та м'ясних продуктів проводиться шляхом встановлення норм цих показників у нормативно-правових актах, стандартах та інших нормативних документах на продукцію. |
16. | У процесі розроблення, прийняття, внесення змін, а також перевірки нормативно-правових актів, стандартів та інших нормативних документів на м'ясо, м'ясну сировину та м'ясні продукти необхідно враховувати такі вимоги: |
17. | забороняється використання: |
18. | у м'ясних продуктах вищого сорту - м'яса механічного обвалювання, шкірки свинячої, крохмалю харчового, борошна пшеничного, гідратованих продуктів із сої та її похідних, а також стабілізаторів, емульгаторів, консервантів, барвників, антиоксидантів, карагенінів, згущувачів тощо (крім нітриту натрію, фосфатів, аскорбінової кислоти, аскорбінату натрію), сумішей прянощів, до складу яких входять харчові добавки; |
19. | у продуктах дитячого та дієтичного харчування, а також у консервах та напівфабрикатах - м'яса механічного обвалювання; |
20. | дозволяється використання м'яса механічного обвалювання, шкірки свинячої, крохмалю харчового, борошна пшеничного, гідратованих продуктів сої та її похідних, харчових добавок, а також сумішей прянощів, до складу яких входять харчові добавки, за умови, що їх загальна кількість не перевищує у м'ясних продуктах першого сорту 30 відсотків загальної маси сировини, зокрема м'яса механічного обвалювання - 10 відсотків, другого сорту - відповідно 40 і 20 відсотків, третього сорту - відповідно 50 і 30 відсотків. |
21. | У консервах і напівфабрикатах дозволяється використання шкірки свинячої, крохмалю харчового, борошна пшеничного, гідратованих продуктів сої та її похідних, харчових добавок, а також сумішей прянощів, до складу яких входять харчові добавки, але не більше 25 відсотків загальної маси сировини. |
22. | Дозволяється використання білкових стабілізаторів, шкірки свинячої у виробництві вищого сорту кров'яних, ліверних ковбас та сальтисонів. |
23. | Стаття 3. Забезпечення належної якості і безпеки м'яса, м'ясної сировини та м'ясних продуктів |
24. | З метою забезпечення належної якості і безпеки м'яса, м'ясної сировини та м'ясних продуктів забороняється приймання на переробку суб'єктами господарювання сільськогосподарських чи диких тварин, птиці без ветеринарної довідки або свідоцтва, чи сертифіката, якими засвідчується стан їх здоров'я. |
25. | Забороняється присвоєння новим видам м'ясних продуктів загальновідомих назв, а також додавання окремих слів до загальновідомих назв. |
26. | М'ясні продукти, за винятком напівфабрикатів та консервів (крім яловичини тушкованої), повинні виготовлятися за сортами. |
27. | Забороняється відокремлення процесу пакування м'ясних продуктів від технологічного циклу виробництва продукції. |
28. | Упаковка для м'яса, м'ясної сировини та м'ясних продуктів повинна бути виготовлена з матеріалів, дозволених для використання центральним органом виконавчої влади з питань охорони здоров'я. Пакувальні матеріали, що вступають у контакт з м'ясом, м'ясною сировиною та м'ясними продуктами, повинні бути нейтральними до них. |
29. | Маркування м'яса, м'ясної сировини та м'ясних продуктів здійснюється з урахуванням вимог Закону України "Про забезпечення якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини". |
30. | Технологічне обладнання, тара, інвентар та транспортні засоби, в яких перевозяться і зберігаються м'ясо, м'ясна сировина та м'ясні продукти, повинні виготовлятися з матеріалів, дозволених центральним органом виконавчої влади з питань охорони здоров'я. |
31. | М'ясо, м'ясна сировина та м'ясні продукти, що ввозяться в Україну, підлягають обов'язковому контролю відповідно до законодавства. |
32. | Законом можуть бути встановлені також інші вимоги щодо забезпечення якості і безпеки м'ясної сировини та м'ясних продуктів. |
33. | Стаття 4. Неякісні м'ясо, м'ясна сировина та м'ясні продукти |
34. | Неякісні м'ясо, м'ясна сировина та м'ясні продукти, що не відповідають встановленим вимогам, підлягають вилученню з обігу в установленому законом порядку. |
35. | Вилучені з обігу неякісні м'ясо, м'ясна сировина та м'ясні продукти можуть бути повернуті в обіг у разі приведення їх у відповідність із встановленими вимогами шляхом промислової переробки, сортування, очищення, зміни цільового призначення тощо. |
36. | Неякісні м'ясо, м'ясна сировина та м'ясні продукти, які неможливо повернути в обіг, підлягають утилізації або знищенню в установленому законом порядку. |
37. | Стаття 5. Обов'язки суб'єктів господарювання у сфері виробництва, переробки і реалізації м'яса, м'ясної сировини та м'ясних продуктів |
38. | Суб'єкти господарювання, які здійснюють переробку, виробництво і реалізацію м'яса, м'ясної сировини та м'ясних продуктів, зобов'язані: |
39. | забезпечувати виробництво продукції згідно з вимогами нормативно-правових актів та нормативних документів; |
40. | забезпечувати дотримання вимог санітарно-епідеміологічних та ветеринарно-санітарних норм і правил, а також виконувати розпорядження державної санітарно-епідеміологічної служби та державної служби ветеринарної медицини щодо здійснення протиепідемічних та протиепізоотичних заходів з метою запобігання розповсюдженню захворювань, спільних для людей та тварин; |
41. | вести в установленому порядку документацію, яка підтверджує забезпечення якості і безпеки готової продукції; |
42. | надавати доступ на територію підприємства представникам органів державного контролю (нагляду); |
43. | надавати необхідні для здійснення державного контролю (нагляду) інформацію, документацію, зразки м'яса, компонентів рецептури, м'ясних продуктів для проведення лабораторних досліджень у кількості, що передбачається нормативними документами; |
44. | реалізувати м'ясо, м'ясну сировину та м'ясні продукти за наявності відповідних супровідних документів, що підтверджують їх якість і безпеку. |
45. | Суб'єкти господарювання повинні забезпечувати постійний контроль якості і безпеки продукції у процесі її виробництва, зберігання, транспортування та реалізації. |
46. | Стаття 6. Підтвердження відповідності якості і безпеки м'яса, м'ясної сировини та м'ясних продуктів |
47. | Підтвердження відповідності якості і безпеки м'яса, м'ясної сировини та м'ясних продуктів вимогам нормативно-правових актів і нормативних документів здійснюється шляхом декларування або сертифікації відповідності в установленому законодавством порядку. |
48. | Підтвердження відповідності якості і безпеки м'яса, м'ясної сировини та м'ясних продуктів є обов'язковим у всіх випадках їх реалізації. |
49. | Стаття 7. Атестація суб'єктів господарювання |
50. | Суб'єкти господарювання, які здійснюють постачання сировини для виробництва м'яса, а також виробництво і переробку м'яса, м'ясної сировини та м'ясних продуктів, підлягають атестації на відповідність обов'язковим вимогам, встановленим нормативно-правовими актами, стандартами та іншими нормативними документами. |
51. | Порядок проведення атестації суб'єктів господарювання і форма атестата встановлюється центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики разом з центральними органами виконавчої влади з питань охорони здоров'я і технічного регулювання та споживчої політики. |
52. | Атестація суб'єкта господарювання проводиться один раз на 5 років. |
53. | Стаття 8. Реєстр атестованих суб'єктів господарювання |
54. | Атестований суб'єкт господарювання заноситься до реєстру з присвоєнням йому відповідного номера. |
55. | Ведення реєстру здійснюється в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики разом з центральними органами виконавчої влади з питань охорони здоров'я технічного регулювання та споживчої політики. |
56. | У супровідних документах на м'ясо, м'ясну сировину, м'ясні продукти зазначається реєстраційний номер атестованого суб'єкта господарювання. |
57. | Реєстр атестованих суб'єктів господарювання не рідше одного разу на 6 місяців публікується в засобах масової інформації центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики. |
58. | Стаття 9. Переатестація суб'єкта господарювання |
59. | Підставами для переатестації суб'єкта господарювання є: |
60. | зміна найменування суб'єкта господарювання (якщо така зміна не пов'язана з його реорганізацією); |
61. | зміна місцезнаходження суб'єкта господарювання; |
62. | зміна, пов'язана з провадженням суб'єктом господарювання нового виду діяльності. |
63. | Стаття 10. Зупинення дії атестата суб'єкта господарювання |
64. | Дія атестата може бути тимчасово зупинена органом, який його видав, у разі порушення суб'єктом господарювання вимог нормативно-правових актів та нормативних документів про якість і безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини. |
65. | Стаття 11. Анулювання атестата суб'єкта господарювання |
66. | Атестат суб'єкта господарювання може бути анульованим у разі виявлення недостовірних даних у заяві та документах, поданих відповідному органу для проведення атестації, повторного або грубого порушення вимог законодавства у сфері виробництва харчової продукції, а також невиконання розпорядження органу про усунення порушень умов виробництва. |
67. | Стаття 12. Державна підтримка та економічне стимулювання постачання сировини для виробництва м'яса, м'ясної сировини та м'ясних продуктів |
68. | Державна підтримка постачання сировини для виробництва м'яса, м'ясної сировини та м'ясних продуктів здійснюється за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, передбачених на виконання відповідних державних програм. |
69. | Держава стимулює вітчизняне постачання сировини для виробництва м'яса, м'ясної сировини та м'ясних продуктів, у тому числі з використанням механізмів кредитування, ціноутворення, митного і тарифного регулювання. |
70. | Стаття 13. Ціноутворення у сфері закупівлі тварин та встановлення торговельних надбавок |
71. | Мінімальна ціна на закупівлю сільськогосподарських і диких тварин, птиці та торговельні надбавки на продукти їх переробки визначаються в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. |
72. | Стаття 14. Державний контроль (нагляд) у сфері виробництва, переробки і реалізації м'яса, м'ясної сировини та м'ясних продуктів |
73. | Органами, які здійснюють державний контроль (нагляд) у сфері виробництва, переробки і реалізації м'яса, м'ясної сировини та м'ясних продуктів, відповідно до законодавства є: |
74. | з питань дотримання санітарних норм і правил, розроблення технічних умов, технічних регламентів на продукцію, визначення показників її безпеки на початку та періодичний нагляд у процесі виробництва продукції, а також за використанням обладнання, тари, транспортних засобів - установи та заклади державної санітарно-епідеміологічної служби; |
75. | з питань дотримання ветеринарно-санітарних вимог під час розроблення технічних умов, технічних регламентів на продукцію, здійснення постійного контролю (нагляду) з проведенням моніторингових досліджень за показниками безпеки тварин, якістю продукції, у тому числі у разі її реалізації безпосередньо з підприємства, експортом та імпортом, використанням обладнання, тари, транспортних засобів, а також контролю за показниками безпеки продукції, що його здійснюють самі підприємства, - державні установи ветеринарної медицини; |
76. | з питань розроблення та реєстрації виробником продукції вимог нормативних документів, технічних реґламентів, пов'язаних з якістю продукції (крім показників безпеки та ветеринарно-санітарних вимог), вимог періодичного державного метрологічного нагляду і вимог законодавства у сфері захисту прав споживачів - державні органи з питань технічного регулювання та споживчої політики. |
77. | Стаття 15. Відповідальність за порушення вимог цього Закону |
78. | За порушення вимог цього Закону до суб'єктів господарювання незалежно від форми власності застосовуються фінансові санкції у формі штрафів у разі провадження господарської діяльності з виробництва і переробки м'яса, м'ясної сировини та м'ясних продуктів без наявності атестата та інших документів, що дозволяють провадити таку діяльність, чи виробництва м'яса, м'ясної сировини та м'ясних продуктів з порушенням вимог показників їх якості та безпеки, технології - у розмірі 200 відсотків вартості виробленої продукції. |
79. | Застосування фінансових санкцій здійснюється у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. |
80. | Суб'єкти господарювання, які провадять господарську діяльність з виробництва і переробки м'яса, м'ясної сировини та м'ясних продуктів, можуть нести також іншу відповідальність згідно із законодавством. |
81. | Стаття 16. Міжнародне співробітництво у сфері забезпечення належної якості і безпеки м'яса, м'ясної сировини та м'ясних продуктів |
82. | Міжнародне співробітництво у сфері забезпечення належної якості і безпеки м'яса, м'ясної сировини та м'ясних продуктів здійснюється шляхом: |
83. | участі в роботі міжнародних організацій; |
84. | укладання міжнародних договорів; |
85. | гармонізації нормативних документів, норм і правил з міжнародними стандартами, нормами і правилами, які визначають вимоги до якості і безпеки м'яса, м'ясної сировини та м'ясних продуктів, а також ветеринарно-санітарними вимогами; |
86. | обміну інформацією про заходи, які вживаються для забезпечення належної якості і безпеки м'яса, м'ясної сировини та м'ясних продуктів. |
87. | Якщо міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, встановлені інші правила, ніж ті, що передбачені цим Законом, застосовуються правила міжнародних договорів. |
88. | Стаття 17. Прикінцеві положення |
89. | 1. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування. |
90. | 2. Суб'єкти господарювання, які здійснюють виробництво м'яса, м'ясної сировини та м'ясних продуктів, можуть провадити діяльність до проведення атестації і занесення до відповідного реєстру, але не більше ніж протягом двох років після набрання чинності цим Законом. |