Про молоко та молочні продукти (Вноситься на заміну раніше поданого) (Друге читання)
0. | Проект |
1. | Закон України Про молоко та молочні продукти |
2. | Цей Закон визначає правові та організаційні основи забезпечення належної якості і безпеки молока та молочних продуктів для життя, здоров`я населення і довкілля під час їх виробництва, переробки, транспортування, зберігання та реалізації, а також ввезення в Україну та вивезення з України. |
3. | Стаття 1. Терміни та їх визначення |
4. | У цьому Законі терміни використовуються в такому значенні: |
5. | молоко сире - продукт нормальної секреції молочних залоз однієї або декількох здорових корів, овець, кіз чи буйволиць, який має температуру не вище 40 °С і який не піддавався будь-якій іншій обробці, що має рівнозначний ефект (далі - молоко); |
6. | молочна сировина - призначене для переробки (фільтрації, охолодження) молоко, яке піддавалося попередній фізичній обробці, а також вершки та знежирене молоко, одержані шляхом сепарування, які відповідають встановленим вимогам на цю продукцію; |
7. | молочні продукти - продукти, в яких молочна сировина становить не менше 50 відсотків; |
8. | теплова обробка - будь-яка обробка з використанням нагрівання; |
9. | суб'єкт господарювання - юридична особа незалежно від форми власності та фізична особа - суб'єкт підприємницької діяльності, які здійснюють виробництво та переробку молока, молочної сировини та молочних продуктів; |
10. | пакування - поміщення молочної сировини, молока та молочних продуктів у споживчу тару чи пакувальний матеріал. |
11. | Стаття 2. Сфера дії Закону |
12. | Цей Закон регулює відносини, що виникають у процесі виробництва, переробки, транспортування, зберігання і реалізації, ввезення в Україну та вивезення з України молока, молочної сировини та молочних продуктів, і поширюється на суб'єктів господарювання, які провадять господарську діяльність у цій сфері. |
13. | Стаття 3. Основні засади державної політики по забезпеченню якості та безпеки молока і молочних продуктів |
14. | Основними засадами державної політики щодо забезпечення якості та безпеки молока і молочних продуктів для життя та здоров'я населення є: |
15. | забезпечення внутрішніх потреб країни у молочних продуктах в широкому асортименті та нарощування їх експорту; |
16. | гарантування товаровиробникам права вільного вибору маркетингу і ціноутворення; |
17. | контроль за якістю молока, молочної сировини та молочних продуктів; |
18. | створення належної матеріальної бази для розвитку первинних ланок закупівлі молока в сільській місцевості; |
19. | організація і проведення моніторингу ринку молока та молочної продукції; |
20. | удосконалення митно-тарифної та цінової політики у частині захисту вітчизняних виробників молока та молочної продукції; |
21. | розроблення загальнодержавних програм розвитку селекційно-племінної справи. |
22. | Стаття 3. Вимоги до показників якості і безпеки молока, молочної сировини та молочних продуктів |
23. | Молоко, молочна сировина та молочні продукти, які виробляються в Україні, повинні відповідати встановленим показникам якості і безпеки. |
24. | Базисні норми масової частки жиру і білка у молоці коров'ячому розробляються і затверджуються центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики разом із центральним органом виконавчої влади у сфері технічного регулювання та споживчої політики. |
25. | За умови ввезення молочної продукції в Україну враховуються вимоги щодо її якості і безпеки, передбачені законодавством. |
26. | Стаття 4. Вимоги до пакування і маркування молока, молочної сировини та молочних продуктів |
27. | Упаковка для молока, молочної сировини та молочних продуктів повинна бути виготовлена з матеріалів, дозволених для використання центральним органом виконавчої влади з питань охорони здоров'я. Пакувальні матеріали, що вступають у контакт з молоком, молочною сировиною та молочними продуктами, повинні бути нейтральними до них. |
28. | Маркування молока, молочної сировини та молочних продуктів здійснюється відповідно до Закону України "Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини". |
29. | Використання у маркуванні власних назв молочних продуктів, позначок "біо" та "пробіо" обов'язково погоджується з центральним органом виконавчої влади з питань охорони здоров'я. |
30. | Не допускається використовувати назви молочних продуктів у власних назвах харчових продуктів та торгових марках. |
31. | Забороняється відокремлення процесу пакування молочних продуктів від технологічного циклу виробництва продукції. |
32. | Стаття 5. Підтвердження відповідності якості і безпеки молока, молочної сировини та молочних продуктів |
33. | Процедура підтвердження відповідності якості і безпеки молока, молочної сировини та молочних продуктів встановлюється у нормативно-правових актах, нормативних документах. |
34. | Молочна сировина та молочні продукти, які ввозяться на митну територію України, підлягають обов'язковому контролю згідно із законодавством. |
35. | Стаття 6. Вилучення з обігу, переробка, утилізація, знищення або подальше використання молока, молочної сировини та молочних продуктів, які не відповідають встановленим вимогам |
36. | Вилучення з обігу, переробка, утилізація, знищення або подальше використання молока, молочної сировини та молочних продуктів, які не відповідають встановленим вимогам, проводиться згідно із законодавством. |
37. | Молоко, одержане в господарствах або регіонах, де зареєстровано інфекційні хвороби тварин, підлягає знезараженню (знешкодженню), утилізації або переробці згідно з ветеринарно-санітарними вимогами, визначеними у відповідних нормативно-правових актах. |
38. | Стаття 7. Вимоги до технологічного обладнання та супутніх матеріалів |
39. | Технологічне обладнання, супутні матеріали та транспортні засоби, в яких перевозяться і зберігаються молоко, молочна сировина та молочні продукти, повинні виготовлятися з матеріалів, дозволених центральним органом виконавчої влади з питань охорони здоров'я для використання за цільовим призначенням і контакту з харчовими продуктами. |
40. | Стаття 8. Ветеринарно-санітарні вимоги до виробництва молока, молочної сировини та молочних продуктів |
41. | Виробники молока, молочної сировини та молочних продуктів повинні забезпечувати постійний контроль за станом здоров'я тварин. |
42. | Забороняється продаж молока та молочної сировини без документа, що засвідчує епізоотичне благополуччя молочних господарств, який видається державними установами ветеринарної медицини згідно із законодавством. |
43. | Стаття 9. Організація виробниками контролю за належною якістю і безпекою молока, молочної сировини та молочних продуктів |
44. | Контроль за належною якістю і безпекою молока, молочної сировини і молочних продуктів здійснюється виробниками з метою захисту прав споживачів цієї продукції шляхом: |
45. | додержання умов виробництва, зберігання та реалізації продукції; |
46. | створення лабораторій, які займаються моніторингом показників якості цієї продукції; |
47. | атестації виробництва та переробки молочної сировини і молочних продуктів. |
48. | Суб'єкти господарювання, які здійснюють виробництво молочної сировини та молочних продуктів, повинні використовувати методи контролю їх якості і безпеки відповідно до законодавства з метою запобігання можливості реалізації неякісної та небезпечної продукції. |
49. | Стаття 10. Атестація виробника молока, молочної сировини та молочної продукції |
50. | Суб'єкти господарювання усіх форм власності, які здійснюють виробництво та переробку молока, молочної сировини і молочних продуктів, підлягають атестації на відповідність обов'язковим вимогам, встановленим нормативно-правовими актами, стандартами та іншими нормативними документами. |
51. | Дія атестата може бути тимчасово зупинена органом, який його видав, у разі порушення виробником вимог нормативно-правових актів та нормативних документів про якість і безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини. |
52. | Підставами для переатестації виробника є: |
53. | зміна найменування суб'єкта господарювання (якщо така зміна не пов'язана з його реорганізацією); |
54. | зміна місцезнаходження суб'єкта господарювання; |
55. | зміна, пов'язана з провадженням суб'єктом господарювання нового виду діяльності. |
56. | Атестат виробника може бути анульований у разі виявлення недостовірних даних у заяві та документах, поданих відповідному органу для проведення атестації, повторного або грубого порушення вимог законодавства у сфері виробництва продукції, невиконання розпорядження відповідного органу про усунення порушень умов виробництва. |
57. | Атестація виробника проводиться один раз на 5 років. |
58. | Порядок проведення атестації виробника і форма атестата затверджується центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики разом з центральними органами виконавчої влади з питань охорони здоров'я і технічного регулювання та споживчої політики. |
59. | Стаття 11. Реєстр атестованих виробників |
60. | Атестовані суб'єкти господарювання усіх форм власності, які здійснюють виробництво та переробку молока, молочної сировини і молочних продуктів, заносяться до реєстру, що ведеться центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики з присвоєнням кожному реєстраційного номера. |
61. | Ведення реєстру здійснюється в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики разом з центральними органами виконавчої влади з питань охорони здоров'я і технічного регулювання та споживчої політики. |
62. | Реєстр атестованих виробників не рідше одного разу на 6 місяців публікується в засобах масової інформації центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики. |
63. | Стаття 12. Обов'язки виробників і постачальників молока, молочної сировини та молочних продуктів |
64. | Суб'єкти господарювання, які здійснюють виробництво, переробку, транспортування, зберігання, реалізацію, ввезення в Україну та вивезення з України молока, молочної сировини та молочних продуктів, зобов'язані: |
65. | додержуватися вимог нормативних документів до виробництва продукції; |
66. | забезпечувати додержання вимог санітарних та ветеринарно-санітарних норм і правил, а також за розпорядженнями посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби та державних установ ветеринарної медицини здійснювати протиепідемічні та протиепізоотичні заходи з метою запобігання розповсюдженню захворювань, спільних для людей та тварин; |
67. | Забезпечувати контроль належної якості і безпеки продукції; |
68. | вести в установленому законодавством порядку документацію, яка підтверджує забезпечення належної якості і безпеки продукції; |
69. | надавати необхідну для здійснення державного нагляду (контролю) інформацію, документацію, зразки молока, компонентів рецептури та молочних продуктів для проведення лабораторних досліджень у кількості, передбаченій нормативними документами; |
70. | виконувати інші обов'язки, установлені законодавством. |
71. | Стаття 13. Державний контроль (нагляд) у сфері виробництва, переробки, реалізації молока, молочної сировини та молочних продуктів |
72. | Органами, які здійснюють державний контроль (нагляд) у сфері виробництва, переробки та реалізації молока, молочної сировини та молочних продуктів, є: |
73. | з питань додержання санітарних норм і правил у процесі розроблення технічних умов, технічних реґламентів на продукцію, визначення показників її безпеки на початку та здійснення періодичного нагляду у процесі виробництва продукції, а також за використанням обладнання, тари, транспортних засобів - установи та заклади державної санітарно-епідеміологічної служби; |
74. | з питань додержання ветеринарно-санітарних вимог у процесі розроблення технічних умов, технічних реґламентів на продукцію, здійснення нагляду за показниками її якості і безпеки, використанням обладнання, тари, транспортних засобів, постійного контролю (нагляду) з проведенням моніторингових досліджень за показниками безпеки під час експорту та імпорту, а також аналізу контролю за показниками безпеки продукції, що його здійснюють підприємства, - державні установи ветеринарної медицини; |
75. | з питань додержання виробником продукції вимог нормативних документів, технічних реґламентів, пов'язаних з якістю продукції (крім показників безпеки та ветеринарно-санітарних вимог), вимог періодичного державного метрологічного нагляду та вимог законодавства у сфері захисту прав споживачів - державні органи з питань технічного регулювання та споживчої політики. |
76. | Стаття 14. Повноваження посадових осіб, які здійснюють державний контроль (нагляд) у сфері виробництва, переробки та реалізації молока, молочної сировини та молочних продуктів |
77. | Посадові особи, які здійснюють державний ветеринарно-санітарний контроль (нагляд) та державний санітарно-епідеміологічний нагляд, а також державний нагляд за додержанням прав споживачів, стандартів, норм та правил, з метою виконання покладених на них завдань у межах їх компетенції мають право: |
78. | безперешкодно відвідувати об'єкти перевірки, одержувати необхідну для здійснення державного контролю інформацію, документацію, зразки сировини та готової продукції для проведення лабораторних досліджень у кількості, передбаченій нормативними документами; |
79. | давати обов'язкові до виконання вказівки про проведення санітарних, протиепідемічних, ветеринарно-санітарних та протиепізоотичних заходів, а також про усунення у певні строки порушень стандартів, норм, правил та вимог державного метрологічного нагляду; |
80. | забороняти переробку та реалізацію молока, молочної сировини та молочних продуктів у разі виявлення невідповідності ветеринарно-санітарним вимогам та вимогам до їх якості і безпеки; |
81. | забороняти виробництво, постачання та реалізацію молока, молочної сировини та молочних продуктів до проведення необхідних санітарних, протиепідемічних, ветеринарно-санітарних та протиепізоотичних заходів, а також заходів щодо усунення виявлених порушень стандартів, норм, правил та вимог державного метрологічного нагляду; |
82. | повідомляти орган, який проводив атестацію суб'єкта господарювання, про виявлені порушення; |
83. | припиняти (забороняти) відвантаження, реалізацію (продаж) молочних продуктів, що не відповідають вимогам нормативних документів. |
84. | Стаття 15. Державна підтримка виробників молока, молочної сировини і молочних продуктів |
85. | Державна підтримка виробників молока, молочної сировини і молочних продуктів здійснюється виходячи з пріоритетності розвитку молочної галузі агропромислового комплексу, зокрема шляхом: |
86. | фінансування селекційної роботи, протиепізоотичних заходів за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті; |
87. | виконання державних програм стимулювання підвищення якості молока та молочної продукції та інших державних програм. |
88. | Стаття 16. Ціноутворення у сфері виробництва молока, молочної сировини та молочної продукції |
89. | Мінімальна закупівельна ціна на молоко і молочну сировину та торговельні надбавки на молочні продукти визначаються в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України. |
90. | Стаття 17. Відповідальність за порушення норм цього Закону |
91. | За порушення норм цього Закону щодо виробництва, переробки та реалізації молока, молочної сировини та молочних продуктів посадові особи і громадяни притягаються до відповідальності згідно із законодавством. |
92. | До суб'єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у формі штрафів у разі відсутності атестата та інших документів, якими дозволяється провадження діяльності з виробництва та переробки молока, молочної сировини та молочних продуктів, за порушення вимог показників щодо їх якості і безпеки та технології - у розмірі 200 відсотків вартості виробленої продукції. |
93. | Застосування фінансових санкцій здійснюється у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. |
94. | Стаття 18. Міжнародне співробітництво у сфері забезпечення належної якості і безпеки молока, молочної сировини та молочних продуктів |
95. | Міжнародне співробітництво у сфері забезпечення належної якості і безпеки молока, молочної сировини та молочних продуктів здійснюється шляхом: |
96. | участі в роботі міжнародних організацій; |
97. | укладання міжнародних договорів; |
98. | гармонізації нормативних документів, норм та правил з міжнародними стандартами, нормами та правилами, які визначають вимоги до якості і безпеки молока, молочної сировини і молочних продуктів, а також ветеринарно-санітарними вимогами; |
99. | обміну інформацією про заходи, які вживаються для забезпечення належної якості і безпеки молока, молочної сировини та молочних продуктів. |
100. | Якщо міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, встановлені інші правила, ніж ті, що передбачені цим Законом, застосовуються правила міжнародних договорів. |
101. | Стаття 19. Прикінцеві положення |
102. | 1. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування. |
103. | 2. Суб'єкти господарювання, які здійснюють виробництво молока, молочної сировини та молочних продуктів, можуть провадити відповідну діяльність без одержання атестата і занесення до відповідного реєстру, але не більше ніж протягом двох років після набрання чинності цим Законом. |