Про внесення змін до Закону України ''Про виноград та виноградне вино'' (Друге читання)
0. |
Закон України |
1. |
Про внесення змін до Закону України |
2. |
"Про виноград та виноградне вино" |
3. |
Верховна Рада України постановляє: |
4. |
I. Внести до Закону України «Про виноград та виноградне вино» (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., № 31, ст. 1238) такі зміни: |
5. |
частину 8 статті 1 викласти у наступній редакції: |
6. |
"8) гібриди прямі виробники - сорти винограду першого покоління від схрещування сортів виду Vіtіs vіnіfеrа з іншими видами винограду роду Vіtіs: Зейбель, Террас, Бако, Кастель, Кудерк, Отелло, Жакез, Клінтон, Ербемон"; |
7. |
у частині 12 статті 1 слово "купажу" замінити на "купажування"; |
8. |
з частині 19 статті 1 вилучити слово "типажне"; |
9. |
частину 21 статті 1 викласти у наступній редакції: |
10. |
"21) вино контрольованого найменування - вино, стабільно високої якості, що виробляється за спеціальною або традиційною технологією з визначених сортів винограду строго регламентованого географічного району. Походження і якість вина спеціально контролюється на всіх етапах виробництва сировини та готової продукції"; |
11. |
у частині 23 статті 1 слова "природне визрівання" замінити на "дозрівання"; |
12. |
частину 24 статті 1 вилучити; |
13. |
частину 26 статті 1 доповнити реченням: |
14. |
"Вино поліпшеної якості, яке вироблене за спеціальною технологією із виноматеріалів окремих сортів винограду чи їх суміші, з обов’язковою витримкою у дубовій тарі перед розливом не менше 6 місяців має назву вино ординарне витримане". |
15. |
частину 30 статті 1 викласти у наступній редакції: |
16. |
"30) купаж - суміш у певному співвідношенні різних виноматеріалів, коньячних спиртів, з компонентами, встановленими технологічними інструкціями для надання вину, коньяку України, типовості, забезпечення випуску стабільних за своїми органолептичними і фізико-хімічними показниками вин, коньяків України Технологічна операція приготування купажу має назву - купажування, а вина мають назву - купажовані"; |
17. |
частину 31 статті 1 викласти у наступній редакції: |
18. |
"31) витримка - тривале зберігання виноматеріалів, коньячних спиртів, в певних умовах, сприяючих його дозріванню, формуванню типовості та покращення його якості"; |
19. |
частину 38 статті 1 викласти у наступній редакції: |
20. |
"38) підприємства вторинного виноробства - підприємства, які займаються витримкою виноматеріалів, обробкою виноматеріалів та розливом, або тільки розливом вин у посуд відповідно до нормативних документів"; |
21. |
доповнити статтю 1 частиною 41 наступного змісту: |
22. |
"41) прототип вина ( тип вина, що історично склався в певних географічних регіонах, у результаті використання специфічних прийомів переробки винограду певних сортів, а також способів обробки мезги, сусла або виноматеріалів, що послужив прообразом (попередником і зразком) для виробництва відповідного типу вина в тієї ж або іншій географічній зоні виростання винограду"; |
23. |
частину третю статті 2 викласти у наступній редакції: |
24. |
"Садіння виноградників для виноробства дозволяється лише у виноробних місцевостях із застосуванням районованих або перспективних сортів винограду відповідно до проекту, який затверджений спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з сільського господарства. Гібриди прямі виробники, що є в насадженнях, підлягають заміні, а нерайоновані сорти підлягають заміні або районуванню протягом 15 років". |
25. |
доповнити статтю 2 четвертою та п’ятою частинами наступного змісту: |
26. |
"Сорти винограду, посаджені відповідно до проекту, для випробуванні нових селекційних сортів винограду, при позитивних результатах районуються у встановленому порядку. |
27. |
Закуповуваний посадковий матеріал вітчизняного або закордонного походження, призначений для посадки виноградників, повинен проходити обов'язкову сертифікацію в Державної помолого-ампелографічної інспекції України. Дана норма не поширюється на посадковий матеріал, отриманий у власних розплідниках, розміщених у зоні посадки виноградників". |
28. |
частину першу статті 3 викласти у наступній редакції: |
29. |
"Для виробництва вин і коньяків України використовуються технічні сорти винограду, що відповідають вимогам державних стандартів. Не допускається змішування при переробці європейських сортів винограду з сортами виду Лабруска та гибридами прямими виробниками. Столові сорти винограду можуть використовуватися для виготовлення ординарних вин. Для виробництва вин і коньяків України допускається використовувати столові сорти винограду, якщо за вмістом цукрів та іншими показниками якості вони відповідають вимогам, що пред’являються до винограду технічних сортів". |
30. |
частину другу статті 4 викласти у наступній редакції: |
31. |
"Під час виробництва виноматеріалів та інших продуктів виноробства здійснюються органолептичний, хімічний і мікробіологічний контроль якості сировини і готової продукції та ведеться відповідна технологічна документація". |
32. |
частину першу статті 5 викласти у наступній редакції: |
33. |
Вина і коньяки України виготовляються згідно з правилами виробництва і зберігання тихих вин, правилами виробництва і зберігання ігристих та шампанських вин, правилами виробництва коньяків України, відповідними стандартами і технологічними інструкціями, що затверджуються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з сільського господарства. Для виготовлення вин і коньяків України застосовуються матеріали та речовини, дозволені для використання чинними нормативними документами або Головним державним санітарним лікарем України. |
34. |
частину третю статті 5 викласти у наступній редакції: |
35. |
Виробництво і технологічна обробка виноматеріалів дозволяються на підприємствах первинного виноробства. |
36. |
частину дев’яту статті 5 викласти у наступній редакції: |
37. |
Вина, виготовлені з імпортних виноматеріалів і за зарубіжною технологічною документацією, випускаються під їх видовою назвою із зазначенням країни походження вина та місця розливу. |
38. |
доповнити статтю 5 частиною дванадцятою наступного змісту: |
39. |
Академія аграрних наук може затверджувати нові марки дослідних партій виноробної продукції які вироблені при виконанні науково-дослідних робіт на підставі висновку дегустаційної комісії Національного інституту винограду і вина "Магарач". |
40. |
частину сімнадцяту статті 5 викласти у наступній редакції: |
41. |
При виробництві вин не допускається купажування марочних і ординарних виноматеріалів, а також купажування виноматеріалів із європейських сортів винограду з виноматеріалами із сортів винограду виду Лабруска та гібридів прямих виробників. |
42. |
частину першу статті 6 викласти у наступній редакції: |
43. |
Вина столові виготовляються сортовими або купажованими. |
44. |
доповнити статтю 6 частиною другою наступного змісту: |
45. |
Вина столові напівсухі та напівсолодкі виготовляються натуральними або купажованими з концентратами виноградного соку. |
46. |
частину другу статті 7 викласти у наступній редакції: |
47. |
Вина міцні виготовляються з частково збродженого сусла, в якому вміст спирту природного бродіння становить не менше 4, 2 відсотка об’ємних. Вина десертні виготовляються з частково збродженого сусла, в якому вміст спирту природного бродіння становить не менш як 1, 8 відсотка для десертних солодких і 1, 2 відсотка об’ємних для десертних лікерних вин. |
48. |
частину першу статті 8 викласти у наступній редакції: |
49. |
Назва вин контрольованих найменувань за походженням надається кращим винам, виготовлення яких забезпечено стійкою сировинною базою і які мають високу якість протягом не менш 5 років їхнього випуску. Всі стадії виробництва вин контрольованих найменувань за походженням повинні здійснюватися на підприємстві, розташованому в строго регламентованому географічному місці вирощування винограду. |
50. |
частину другу та третю статті 10 викласти у наступній редакції: |
51. |
Тиск діоксиду вуглецю в пляшках з готовою продукцією в ігристих винах повинен становити не менш як 350 кПа, газованих - від 100 до 250 кПа при 20 град. С. |
52. |
Виноматеріали для виробництва вин шампанських та ігристих виготовляються з винограду певних сортів, визначених технологічними інструкціями та чинними стандартами. |
53. |
доповнити статтю 11 частиною другою наступного змісту: |
54. |
Ароматизовані вина - вина виноградного походження, у тому числі вермути, отримані шляхом змішування сухих та/або кріплених виноматеріалів, спиртових рослинних екстрактів, спирту етилового ректифікованого та цукру або цукровмісних матеріалів. |
55. |
частину другу та третю статті 11 викласти у наступній редакції: |
56. |
Вермути ( група ароматизованих вин, отриманих шляхом купажування спеціально оброблених столових або кріплених виноградних виноматеріалів з додаванням спирту етилового ректифікованого, сахарози або цукровмісних матеріалів й спиртових настоїв (екстрактів) пряно-ароматичної сировини, до складу якої обов’язково входить полин. |
57. |
Бренді - міцні алкогольні напої, з характерним букетом і смаком, які виробляють із витриманих у дубовій тарі або у присутності добової клепки спиртів, отриманих шляхом дистиляції виноградної сировини і доведення їх до кондицій готових напоїв пом’якшеною водою з додаванням цукрового сиропу та цукрового колеру. |
58. |
частину сьому статті 12 викласти у наступній редакції: |
59. |
виробництво сурогатів вин і коньяків України шляхом використання виноматеріалів, що вироблені екстракцією водою виноградних вичавок або ізюму; |
60. |
частину першу статті 13 викласти у наступній редакції: |
61. |
Умови зберігання вин і коньяків України на складах і в торговельних залах повинні відповідати вимогам чинних нормативних документів. |
62. |
частину п’яту та шосту статті 15 викласти у наступній редакції: |
63. |
Прибуток, одержаний від продажу фальсифікованих вин, вермутів, коньяків України і бренді, вилучається до державного бюджету в судовому порядку органами державної податкової служби за поданням спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з сільського господарства |
64. |
Розгляд справ щодо порушень вимог цього Закону здійснюється відповідними посадовими особами згідно з законом. У разі незгоди суб'єктів господарювання з рішенням спеціально уповноваженого центрального органа виконавчої влади з сільського господарства по справі її дії можуть бути оскаржені ними в судовому порядку |
65. |
ІІ. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування. |