Рекомендація 1831 (2008)

 

 

Європейські мусульманські спільноти у протистоянні екстремізму

 

 

1. Посилаючись на свою Резолюцію 1605 (2008) щодо європейських мусульманських спільнот у протистоянні  з екстремізмом Парламентська асамблея  висловлює свою підтримку діяльності Ради Європи в царині міжкультурного та міжрелігійного діалогу, який сприяє співрозумінню та мирному співіснуванню різних груп, що складають європейські суспільства. У цьому відношенні Асамблея вітає публікацію Білої книги Ради Європи щодо інтеркультурного діалогу.

 

2. Крім того зважаючи на світовий вимір питань Асамблея вітає недавнє укладання Меморандуму погодження між Радою Європи та Альянсом цивілізацій та заохочує продовження співпраці та організацію спільних ініціатив.

 

3. Крім того Асамблея нагадує про діяльність Європейської комісії проти расизму та нетерпимості, зокрема рекомендацію загальної політики по боротьбі проти нетерпимості та дискримінації по відношенню до мусульман (2000).

 

4. Зважаючи на вище викладене, Асамблея рекомендує Комітету міністрів:

 

4.1  розглянути діяльність в царині міжкультурного та міжрелігійного діалогу як приорітет та надати необхідні ресурси  по реалізації для того, щоб переконатися в успішності здійснення і надання характеру публічності;

 

4.2 підтримати  та виділити відповідні кошти для діяльності у сфері інтеграції мігрантів та осіб з емігрантським минулим, включаючи спеціальну діяльність по забезпеченню інтеграції та толерантності між молодими людьми

4.3 у відповідь про лист про наміри, підписаний Генсеком РЄ, та Верховним представником Аль‘янсу цивілізацій підтримати висновок Меморандуму угоди між РЄ та Аль‘янсом цивілізацій.

 

4.4 інтенсифікувати співпрацю в царині міжкультурного та міжрелігійного діалогу з ООН та її спеціалізованими агенціями, ЄС, зокрема, інституціями Барселонського процесу, ОБСЄ та Організацією Ісламської конференції; та

 

4.5 запросити Європейську комісію проти расизму та нетерпимості та Комісара з прав людини Ради Європи особливо розглянути положення мусульман в Європі для того, щоб зокрема, виявити гарну практику де співрпраця між мусульманськими організаціями та владою дозволяє боротися  проти екстремізму в середині мусульманських спільнот і що  походить з цих спільнот.