Неофіційний переклад

 

Надання можливостей жінкам у сучасному, багатокультурному суспільстві

Резолюція 1615 (2008)

 

1.             На десяту річницю з початку діяльності Комітету з рівних можливостей для жінок і чоловіків, Парламентська Асамблея нагадує наскільки великої уваги вона приділяє:

1.1.             сприянню рівності між жінками і чоловіками у всіх сферах життя;

1.2.         піклуванню про права жінок – особливо доступу жінок до громадських, політичних і економічних значних посад, на яких виробляються важливі рішення,  шляхом запровадження позитивних заходів (квоти і інші механізми);

1.3.         боротьбі з гендерною дискримінацією (особливо в сферах зайнятості, пенсій, звуженню розриву у заробітній платні між жінками і чоловіками і пробитті крізь “скляну стелю ” – (“скляна стеля” - професійна, гендерна, расова дискримінація; професійна дискримінація інвалідів, осіб похилого віку, представників сексуальних меншин, людей з фізичними вадами – прим. перекладача);

1.4.             боротьбі з насильством проти жінок (домашнім насильством, торгівлею, так званими “злочинами на захист честі” ( злочини, які скоюються проти жінок і грунтуються на архаічних звичаях і традиціях – прим. перекладача), з новими форми насильства проти жінок.

2.             Асамблея стурбована  пробуксовкою питання гендерної рівності та прав жінок, що спостерігається протягом декількох останніх років. Вона зазначає, що прогрес, якого було досягнуто в політичній, економічній і суспільній сферах, регулярно підривається. Наприклад, політика квот, скерована на поліпшення участі жінок в процесах прийняття рішень, наразі ставиться під знак питання, навіть всередені Асамблеї. Побічні наслідки політики на захист народжуваності, результати економічної кризи і аргументи, що висуваються в ім'я культури і релігії, низводять жінок до їхніх традиційних ролей і підривають їхні права і їхні шанси в реалізації їхнього повного потенціалу.

3.             Асамблея нагадує, що держави повинні захищати жінок проти порушень їхніх прав (включаючи такі, що здійснюються в ім'я релігії), просувати і повністю запроваджувати гендерну рівність і відкидати весь релігійний або культурний релятивізм, там, де це стосується прав  жінок.

4.          Вона вважає, що має проводитись рішуча політика для поширення і консолідації прав жінок та – приділяючи належну увагу правам людини і принципу гендерної рівності -потрібно змінити традиційні стереотипи жіночих ролей і надати жінкам можливості - в їхніх національних рамках - повністю здійснювати їхні політичні і соціально-економічні права.

5.             Відповідно до Рекомендації 1716 (2005), Асамблея підтримуватиме зусилля з проводення 5-ої Всесвітньої Конференції жінок під егідою ООН на якій будуть підніматися нагальні проблеми щодо прав жінок і гендерної рівності (розповсюдження ВІЛ/СНІДу серед жінок, доступ жінок до нових інформаційних технологій, торгівля людьми та навмисна віктимізація жінок під час збройних конфліктів) і, в той же час, відкидатиме будь-які спроби поставити під сумнів рішення, ухвалені 1995 року в Пекіні на останній Світовій Конференції жінок під егідою ООН.

6.             Асамблея запрошує держави- члени надавати жінкам можливостей в сучасному, багатокультурному суспільстві і закликає їх:

6.1.             включити принцип рівності між жінками і чоловіками в їхні конституції, а де не має конституцій в закон, як основне право людини, якщо вони цього ще не зробили;

6.2.             боротися зі всіма видами  культурного і релігійного релятивізму, який ще часто заважає жінкам і молодим дівчатам досягти їхнього повного потенціалу та рівної участі в розвитку їхнього суспільства;

6.3.            боротися з дискримінацією проти жінок та насильством, заснованим на гендері;

6.4.            сприяти “позитивним заходам” для досягнення збалансованої участі жінок і чоловіків в громадському, політичному і економічному житті;

6.5.            зробити з освіти і навчання дівчат і жінок пріоритетне питання, включаючи державну фінансову підтримку на освіту дівчат, там, де це необхідно, і зробити наголос на сприяння рівної ролі для жінок і дівчат в освітніх програмах;

6.6.             сприяти активній участі жінок в міжкультурному діалозі, включаючи його релігійний вимір;

6.7.             підтримати організацію Європейської регіональної конференції, яка могла б бути організована Радою Європи для підготовки 5-ої Всесвітньої Конференції жінок під егідою ООН.

7.              Більш того, Асамблея закликає своїх членів вжити відповідних дій в національних парламентах для  сприяння ідеї проведення такої конференції.